Inga studentflak i innerstan längre

Studentflak (Bild: Holger.Ellgaard, CC-BY-SA 3.0 unported)

Sedan 1968 finns det ingen studentexamen längre i Sverige. Ändå finns det goda skäl att fira när man avslutar gymnasiet och siktar på livet som vuxen.

Studentflak är en del av firandet, och även om jag fick aldrig göra det själv är det något grundläggande att åka rund med ett sådant fordon, tycker jag. Något sådant måste firas stort.

CG Wrangel, chef till trafikpolisen, och Ulla Hamilton, trafikborgarråd i Stockholm, tycker det tydligen inte. Eller i alla fall inte i samma utsträckning som jag. De tänker förbjuda studentflak i innerstan.

Visserligen finns det vissa nackdelar med de: högljutt och trångt blir det i stan under några dagar. Jag själv fick sitta i första raden som bussförare i bussen bakom en studentflak när en tjej kräcktes.

Men: So what? Det finns ju en redan en rad föreskrifter. Är stockholmarna inte beredda att acceptera det några få dagar per år så att eleverna får fira deras prestation som de vill? Vilken signal är det att säga till dem att de är välkomna så länge de stannar i förortena?

Det känns som en idioti. Byggandet av spårvagnssträckan är inte heller någon anledning. Det har ju inte ens börjat, och även om: Fördröjningar har redan varit så stora att studenterna knappast spelar någon roll i det.

Även om det stör några och skapar lite trafikkaos – inga skäl till ett förbud av något som eleverna har sett fram emot under några år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.